Battlefield of Dreams Bas de Brouwer Battlefield of Dreams Bas de Brouwer

toneel

wo 16 apr 2025

Theater Utrecht & Floor Houwink ten Cate

Battlefield of Dreams

Tickets

De (muziek)theatervoorstelling, documentaire en opera Battlefield of Dreams gaat over één van de grootste existentiële vragen van onze tijd: to reproduce or not to reproduce?

Onze baarmoeders zijn de meest politieke organen die we hebben. Hoewel de baarmoeder diep in onze buik verborgen zit, lijkt het ook een algemeen eigendom te zijn. Er wordt macht over uitgeoefend, er worden rechten op geclaimd en vooral: iedereen heeft een mening over of en hoe we er gebruik van maken. Dit geldt vooral als het gaat om abortussen en vruchtbaarheidstrajecten zoals IVF. Maar tenzij je ze van dichtbij meemaakt, kun je je nooit voorstellen hoe impactvol deze ervaringen zowel psychologisch als fysiek zijn. De pijn, schaamte of misschien wel vreugde die ze veroorzaken.

Battlefield of Dreams transformeert het theater tot een vruchtbaarheids- en abortuskliniek waar fictie en realiteit elkaar kruisen. Het laat de onzichtbare en ongehoorde verhalen zien over de ‘to be or not to be’s’ die we met ons meedragen. Beide uiteinden van het spectrum, abortus en IVF, worden vanuit verschillende uitgangspunten samen op het podium getoond. Met zowel vrouwelijke, mannelijke als niet-binaire artiesten van verschillende leeftijden en culturele achtergronden wordt in Battlefield of Dreams een voortdurende circle of life gecreëerd.

Battlefield of Dreams

... is het verhaal van vrouwen die wel of niet het recht hebben om te kiezen en alle medische procedures moeten ondergaan.

... is het verhaal van mannen die onmiskenbaar deel uitmaken van het reproductievraagstuk, zowel in de private als in de publieke sfeer; als slachtoffers van het systeem en als daders van datzelfde systeem.

... is het verhaal van de (gender)queers die belangrijke en nieuwe perspectieven op deze kwestie introduceren en onze interpretaties van ouderschap aanscherpen.

Over de makers

Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate maakt voorstellingen op het snijvlak van muziektheater, opera en film. Als regisseur en schrijver debuteerde ze in 2019 bij Nineties Productions en Orkater met de electro-opera Merkel en hierna maakte ze onder de vleugels van Frascati Producties en Theater Utrecht Het standaard leven van een standaard vrouw, One Man Show en Sea of Silence. In 2022 maakte ze in samenwerking met Katie Mitchell de klimaatneutrale opera A Play for the Living in a Time of Extinction voor het Holland Festival en haar eerste grote zaalvoorstelling Atropa, een tragedie op techno en trap in co-regie met Naomi Velissariou. Sinds 2022-2023 is Floor vast artistiek kernlid van Theater Utrecht.

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en maakt nadrukkelijk geëngageerd theater, gericht op existentiële thema’s. Altijd in een nieuw verhaal, en in nieuwe vormen. Ze putten daarbij uit alle mogelijke bronnen: van persoonlijke verhalen, literatuur en muziek tot modehuizen, popcultuur en clubs. De makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en verkennen zo doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater.

  • concept & regie Floor Houwink ten Cate compositie Annelinde Bruijs spel  Annelinde Bruijs, Nastaran Razawi Khorasani, Lisa Verbelen e.a.

Of deze voorstelling een pauze heeft is nog onbekend.

Haal je tickets

woensdag 16 april

20:15 schouwburg € 28,50
Prijzen
1e rang
normaal € 28,50
ambassadeurs € 25,65
2e rang
normaal € 23,00
ambassadeurs € 20,70
3e rang
normaal € 20,00
ambassadeurs € 18,00
Tickets

Teaser | Battlefield of Dreams (Theater Utrecht)

Ook interessant voor jou