De zaak Shell De zaak Shell

toneel

wo 09 okt 2024

Anoek Nuyens & Rebekka de Wit

De zaak Shell

Tickets

De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en hitterecords zijn aan de orde van de dag. Waarom zit er dan toch zo weinig schot in het oplossen van het klimaatprobleem?

De bekroonde voorstelling De zaak Shell is terug in de theaters, dit keer in een actuele versie en voor het eerst te zien in de grote zaal. In de voorstelling van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit, zien we de belangrijkste hoofdrolspelers in het klimaatdebat in haarscherpe pleidooien uitleggen waarom ze doen wat ze doen: Shell, de consument, de overheid, de burger en een jonge generatie die zich zorgen maakt om haar toekomst.

In vijf monologen zie je acteurs Jaap Spijkers (winnaar Arlecchino), Janneke Remmers en Musia Mwankumi (nominatie Colombina) de verantwoordelijkheid steeds doorschuiven naar een andere partij. Daarmee laat De zaak Shell geraffineerd zien dat de klimaatcrisis uiteindelijk een verantwoordelijkheidscrisis is.

Aanleiding voor de voorstelling is de rechtszaak die Milieudefensie aanspande tegen Shell en waar dit jaar het hoger beroep van dient. Inzet van de zaak: Shell dwingen zijn bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. Maar kun je zo’n verantwoordelijkheid bij de consument neerleggen? Of moet de overheid meer doen?

Nuyens en De Wit volgen het klimaatdebat al jaren op de voet en beten zich vast in deze zaak. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en tantes tijdens het kerstdiner. Met al deze input ontwikkelden en schreven ze De zaak Shell. In de geactualiseerde versie nemen zij het hoger beroep en de nieuwste ontwikkelingen mee.

De zaak Shell werd in 2020 lovend ontvangen door pers en publiek en Anoek Nuyens en Rebekka de Wit ontvingen de regieprijs op het Nederlands Theater Festival.

  • concept & tekst Anoek Nuyens & Rebekka de Wit spel Anoek Nuyens, Rebekka de Wit, Musia Mwankumi, Janneke Remmers & Jaap Spijkers
     

Of deze voorstelling een pauze heeft is nog onbekend.

Haal je tickets

woensdag 9 oktober

20:15 schouwburg € 29,50
Prijzen
1e rang
normaal € 29,50
ambassadeurs € 26,55
2e rang
normaal € 26,50
ambassadeurs € 23,85
3e rang
normaal € 22,00
ambassadeurs € 19,80
Tickets

Een groot, beladen onderwerp toegankelijk gemaakt: De zaak Shell doet het.

de Volkskrant

Nuyens en De Wit maken haarfijn inzichtelijk hoe de klimaatcrisis op dit moment vooral een verantwoordelijkheidscrisis is.

NRC

De zaak Shell is documentair theater van het allerhoogste niveau

Scènes

De zaak Shell is een belangrijke voorstelling die door iedereen gezien moet worden, al is het maar om een beetje hoop te houden of te krijgen.

Theaterkrant

Ook interessant voor jou

Trailer De zaak Shell - Anoek Nuyens & Rebekka de Wit