Het Nationale Theater & Internationaal Theater Amsterdam Het Nationale Theater & Internationaal Theater Amsterdam

toneel

wo 20 nov 2024

De Jaren

Het Nationale Theater & Internationaal Theater Amsterdam

Tickets

Wegens groot succes is het met sterren overladen De Jaren van Eline Arbo terug in de theaters. De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival als één van de mooiste, meest spraakmakende en indrukwekkende voorstellingen van het seizoen. Daarnaast won Mariana Aparicio voor haar rol de prestigieuze Theo d'Or, voor meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol.

“Niets minder dan theatrale magie. […] Een feestelijke taal- en acteerexplosie.” – De Nederlandse Toneeljury

De Jaren is een voorstelling met een all-female cast in regie van Eline Arbo. Naar de Europese bestseller van Annie Ernaux, winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur 2022.

In De Jaren vertellen vijf actrices samen het leven van één vrouw, tegen de achtergrond van een in hoog tempo veranderende wereld. Ze groeit op tussen het puin van de Tweede Wereldoorlog, ontworstelt zich aan haar middenstandsmilieu en wordt schrijfster met een scherp politiek en sociaal bewustzijn. Aan de hand van foto’s, songs en nieuwsberichten vertelt ze over emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen. In losse scènes worden muzikale, vrolijke en melancholische herinneringen opgeroepen. Door één leven te volgen, zien we de wereld veranderen. De hyperpersoonlijke geschiedenis van een Franse vrouw wordt zo een universele biografie van het naoorlogse West-Europa.

Naar het bekroonde boek van Annie Ernaux
De jaren is het met prijzen en jubelrecensies overladen meesterwerk van de Franse auteur Annie Ernaux. De Standaard der Letteren noemde het boek een “duizelingwekkende geschiedenis van een tijd en van een leven'. Voor regisseur Eline Arbo is het gedroomd materiaal. In het boek komen de twee lijnen samen die ze in haar werk verkent, enerzijds de ‘sociologische’ blik van Weg met Eddy Bellegueule (2020) en anderzijds de krachtige vrouwen als protagonisten van De Uren (2021) en Yerma (2021).

‘Toen ik De jaren las wist ik meteen: dit boek is voor mij geschreven. Annie Ernaux’ stijl is zo treffend en universeel dat al die herinneringen ook resoneren in mij. Haar beelden roepen een gevoel van nostalgie op, maar tegelijkertijd ook schaamte en woede.’ – Eline Arbo

Geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival
De Jaren is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2023. De Nederlandse Toneeljury: 'In De Jaren, een voorstelling naar het boek van Annie Ernaux voltrekt zich in handen van Eline Arbo niets minder dan theatrale magie. Vijf actrices tekenden voor de hoofdrol in deze biografie van een westerse vrouw. Alle vijf, Nettie Blanken, Tamar van den Dop, Mariana Aparicio, Hannah Hoekstra en June Yanez, vertolken een andere levensfase en figureren in elkaars levensfases. Seksueel ontwaken, eerste stappen op de arbeidsmarkt, het moederschap, het persoonlijke is politiek in deze feestelijke taal- en acteerexplosie.'

Regisseur Eline Arbo: De Jaren is een voorstelling waar wij heel trots op zijn, en die veel heeft betekend voor iedereen die meedeed aan het proces. Ook de publieksreacties zijn zo uitzonderlijk geweest. De inhoud en de herkenning in De Jaren resoneert. Wij zijn daarom ontzettend blij dat de voorstelling geselecteerd werd voor Het Nederlands Theaterfestival en we De Jaren in 2024 weer mogen spelen.”

Theo d'Or voor Mariana Aparicio
Voor haar rol in De Jaren won Mariana Aparicio de Theo d'or voor meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. De jury: “Het boek van Annie Ernaux portretteert de ervaring van de verstrijkende tijd. In haar toneelbewerking laat regisseur Eline Arbo de rol niet spelen door één actrice, maar door vijf verschillende. Voor de jury sprong één vertolker er bovenuit en dat is Mariana Aparicio. Vanaf het begin lijkt zij samen te vallen met wat er op scène wordt verbeeld, of ze nu in het centrum van de aandacht staat of daarbuiten.”

  • regie Eline Arbo vertaling Rokus Hofstede spel Mariana Aparicio, Nettie Blanken, Janni Goslinga, Ilke Paddenburg & June Yanez muziek Thijs van Vuure
     
  • trigger warning deze voorstelling bevat scènes die als zeer indringend kunnen worden ervaren. De Jaren bevat een scène over een illegale abortus, gespeeld door Mariana Aparicio. Deze scène kan als heftig worden ervaren. De abortus wordt gedetailleerd beschreven en er wordt gebruikgemaakt van nepbloed.

Deze voorstelling heeft geen pauze.

Haal je tickets

woensdag 20 november

20:15 schouwburg € 26,50
Prijzen
1e rang
normaal € 26,50
ambassadeurs € 23,85
2e rang
normaal € 21,00
ambassadeurs € 18,90
3e rang
normaal € 18,50
ambassadeurs € 16,65
Tickets

Gedurfde toneelregie van De jaren doet recht aan Ernauxs caleidoscopische meesterwerk.

de Volkskrant

‘Gewone vrouw’ Annie Ernaux vormt broodnodige aanvulling op mannelijke theatercanon

Trouw

Arbo toont zich andermaal de beste ensembleregisseur van Nederland, en haar De jaren is een van de beste voorstellingen van het jaar.

Theaterkrant

De jaren - Het Nationale Theater (2024)

Ook interessant voor jou