Kumpulan 2.0 Kumpulan 2.0

T*Agency

special

di 22 okt 2024

Storm Boender x T*Agency

Kumpulan 2.0

Archief

Let op! Deze voorstelling is verplaatst van 10 oktober naar 22 oktober.

We eten de spekkoek en kennen de naam. Maar wat weten we nu echt van Nederlands-Indië/Indonesië? Van bijvoorbeeld de Atjeh-oorlog of van de Banda-eilanden? Waarom horen we zo weinig over deze geschiedenis? Waarom wordt er over gezwegen? En hoe werkt deze geschiedenis door op jongeren die hun roots hebben liggen in die archipel? 

Met Kumpulan 2.0 wil theatermaker Storm Boender het Indisch Zwijgen doorbreken door te duiken in de geschiedenis. Met een lezing van historica en programmamaker Yulia Pattopang (bekend van het programma Geboeid – Terug naar Indonesië en Het Klokhuis) en een performance van Storm Boender vertellen ze samen verhalen uit Nederlands-Indië/Indonesië. Na de pauze zal er een panelgesprek zijn met vragen uit het publiek. In de foyer zal kunst van artiest Yda Sinay te zien zijn. 

Yulia Pattopang is historica en programmamaker. Haar unieke perspectief op de koloniale geschiedenis legt de nadruk op de menselijke verhalen achter de feiten. Bij Het Indisch Herinneringscentrum ontwikkelt ze publieksprogramma's die de Tweede Wereldoorlog zowel in Nederland als in Indonesië en de daaropvolgende dekolonisatie belichten. Buiten haar werk is ze actief betrokken bij projecten die de geschiedenis van Nederland en Indonesië verrijken. Op NPO 3 is ze te zien als historica in de documentaireserie 'Geboeid: Terug naar Indonesië' en het kinderprogramma Het Klokhuis.  

Meet de artist: Yda Sinay

Haar keuze van de kruidnagel als materiaal voor de sculpturale objecten en installaties is een voor de hand liggende verwijzing naar haar Molukse roots. De historische achtergrond, commerciële waarde en specifieke geur van de kruidnagel als specerij vormen essentiële elementen in het creatieve en vormende proces. Zonder de nadruk te leggen op politiek engagement of moralistische verwijzingen naar de beladen geschiedenis tussen Nederland en De Molukken, gebruikt ze haar persoonlijke familiegeschiedenis om tot interdisciplinaire werken te komen die variëren van schilderwerken, collages, sculpturen en installaties, die de zoektocht naar haar bestaansrecht en identiteit tot uiting brengen.

Geboren in een ander thuisland dan haar ouders en grootouders, met afwijkende familiebanden, opgegroeid in een cultuur dat verschilt van de cultuur buitenshuis, opgeleid, bereisd, maar alles binnen de begrenzing van een vervreemd en ver vaderland. Het heeft allemaal in meer of mindere mate invloed op haar bewegingsvrijheid om te groeien, ontwikkelen, kiezen, conformeren, aan te passen, stil te staan, door te gaan en door te geven.
In het spoor van de Molukse vooroudercultus en scheppingsmythes kiest zij haar materiaal en media en ondergaat het artistieke proces. Veerkracht en aanpassingsvermogen zijn hierbij noodzakelijk. 

  • let op De Podiumpas is niet te gebruiken bij deze voorstelling

Deze voorstelling heeft een pauze.

Haal je tickets

dinsdag 22 oktober

20:30 - 22:20 studio € 5,00
Prijzen
normaal € 5,00

Ook interessant voor jou