Concertzaal 25 jaar

In december 2021 bestaat Concertzaal Tilburg 25 jaar. Dat vieren we uiteraard met muziek. Op het podium én in de stad. Daarnaast staan we niet alleen stil bij het verleden maar ook bij het toekomstbestendig maken van de concertzaal. Je leest er alles over in het online magazine Concertzaal Tilburg 25 jaar. 

“Het is een overval geweest. Geen marktonderzoek, geen overleg, niks. Burgemeester Brokx wilde een concertzaal, dus kwam er een concertzaal.” Aldus voormalig Schouwburg Concertzaal Tilburg directeur Leo Pot. “Maar het is een prachtzaal. We hebben haar tot leven weten te wekken." Lees hieronder het artikel Meegroeien met de tijd van Frank van Pamelen. "In deze hectische tijden kijken we liever verlangend vooruit, naar een glorende toekomst. Hoe zou de concertzaal er de komende 25 jaar uit kunnen zien?" Bekijk hiervoor het artikel Vooruit kijken van Schouwburg Concertzaal Tilburg directeur Rob van Steen.

Jubileumconcerten

Het is meer dan een gebouw. Hoewel de zaal nog altijd vele "oh's" en "ah's" oproept, is de concertzaal meer dan die indrukwekkende zaal. Dat hebben we het afgelopen jaar meer dan ooit ervaren. Want zonder artiesten en publiek is het stil. En het draait er juist om de live muziek. Door vertrouwde gezelschappen, nieuwe gezichten, grote namen of jong talent. Voor allerlei soorten publiek. Het jubileumseizoen wordt uiteraard gevierd met muziek en er wordt opgelucht adem gehaald dat de concerten dit jaar kunnen doorgaan. Een greep uit het programma: Franse chansons met Amsterdam Sinfonietta, kamerorkest Pynarello met de blazers van Gallowstreet, de Hohe Messe door de Nederlandse Bachvereniging en het (zo goed als) gratis toegankelijke Casual Classics in december. 

"Ik herinner me de allereerste keer dat ik de concertzaal binnenstapte en het prachtige kunstwerk van Peter Struycken mij gewoonweg even de adem benam. Wat een schitterende bijdrage in die zaal. Ondanks dat ik er inmiddels vaker ben geweest en er heel veel moois heb mogen beluisteren, ben ik telkens weer onder de indruk van het fabelachtige gekleurde lijnenspel.”

Marcelle Hendrickx, wethouder gemeente Tilburg voor o.a. onderwijs en cultuur

foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie

De toekomst van Concertzaal Tilburg

De stedelijke omgeving verandert, het publiek verandert en concertpraktijken veranderen. Samen met CAST (Centrum Architectuur en Stedebouw Tilburg e.o.) organiseert Schouwburg Concertzaal Tilburg een ontwerpestafette waarin teams van professionals en studenten in een korte tijd nadenken over de toekomst van de concertzaal. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de architecten Jo Coenen, Ad Roefs en Ton van der Hagen. 

Voordat de teams aan de slag gingen, vonden drie inspiratiesessies plaats. Bekijk ze hier terug!