Intensievere samenwerking met Kamerata Zuid

Rob van Steen, Frank Adams en Marieke Machado-Veekens
Rob van Steen, Frank Adams en Marieke Machado-Veekens

foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie

Meer vernieuwende klassieke muziek in de concertzaal van Theaters Tilburg: dat is de gezamenlijke ambitie van het Tilburgse kamerorkest Kamerata Zuid en Theaters Tilburg. Op dinsdag 19 januari 2021 ondertekenden Rob van Steen, directeur van Theaters Tilburg en Marieke Machado-Veekens, zakelijk leider van Kamerata Zuid, een convenant. Dit convenant beoogt een intensievere samenwerking tussen beide organisaties op het gebied van ontwikkeling van muzikale producties, programmering en publieksbereik.

Kamerata Zuid speelt met klassiek
Stichting Kamerata Zuid is in 2016 opgericht door de Tilburgse dirigent Frank Adams en muziekliefhebber Niels Verweij. Met de slogan ‘Kamerata Zuid speelt met klassiek’ timmert dit orkest flink aan de weg. Samenwerking met Theaters Tilburg was er al: zo is de concertzaal de vaste thuisbasis waar het orkest repeteert en nieuwe producties ontwikkelt. En wordt dit jaar voor de 4e maal Young Classical Talent Award plaats: een gezamenlijk educatieproject en talentenwedstrijd i.s.m. Tilburgse middelbare scholen.

Kleurrijke concertzaal
Theaters Tilburg biedt zowel in de concertzaal, schouwburg als studio een uitgebreid muziekprogramma aan, bestaande uit theaterconcerten, pop, jazz en klassieke muziek. Met Kamerata Zuid heeft de concertzaal een huisorkest dat graag de verbinding aangaat met andere genres en klassieke muziek toegankelijk maakt voor een breed publiek. Hiermee draag het orkest bij aan het gevarieerde aanbod van de kleurrijke concertzaal. Het orkest zal per seizoen tenminste twee concerten in Tilburg brengen met diverse artiesten zoals Jett Rebel, Anneke van Giersbergen en pianiste Iris Hond. Tevens staan per seizoen twee bijzondere projecten in de concertzaal zoals de talentenwedstrijd Young Classical Talent.