Schouwburg bestaat 60 jaar

De schouwburg in vroegere tijden

Hoewel de deuren nog altijd gesloten zijn, bestaat de schouwburg deze maand 60 jaar. In maart 1961 opende de schouwburg zijn deuren en het was daarmee het eerste grootschalige Tilburgse nieuwbouwproject na de oorlog en het eerste moderne theater in Noord-Brabant. Zestig jaar later maakt de schouwburg tijdens de lockdown een tijd door als nooit tevoren. Desondanks wordt er met vertrouwen naar de toekomst gekeken.

Het markante gebouw van de architecten Bijvoet en Holt mag dan niet meer weg te denken zijn uit het straatbeeld, de schouwburg is meer dan een gebouw. Het is een ontmoetingsplek waar artiesten en publiek samenkomen. Waar avond na avond interactie plaatsvindt. Waar mensen komen voor een unieke live beleving in de zaal en napraten in de foyer. Dat gebeurt nu al bijna 60 jaar. Vele artiesten stonden op het podium in Tilburg. Van Toon Hermans en Charles Aznavour, tot Youp van t Hek en Halina Reijn, van de Golden Earring tot Ronnie Flex en stadsgenoten Marc-Marie Huijbrechts en Guus Meeuwis. Duizenden Tilburgers vieren er Carnaval en generaties schoolkinderen bezoeken er voorstellingen. Maar ondanks alle mooie herinneringen wil het theater niet alleen nostalgisch zijn. Juist nu is het belangrijk te investeren in de toekomst van het theater.

Theaters Tilburg directeur Rob van Steen: “Ook het afgelopen jaar, waarin we vaak opnieuw dicht gingen, hebben we achter de schermen hard gewerkt. Allereerst hebben we alles geprobeerd wat mogelijk was in deze tijd: open voor 30 bezoekers, voor 100, op 1,5 meter. Voorstellingen buiten spelen, artiesten thuisbezorgen, livestreamen. Het was arbeidsintensief en financieel niet haalbaar. Maar we willen graag doen waar we goed in zijn en kijken uit naar het moment dat we weer bezoekers mogen ontvangen. Daarbij zijn we ook bezig met verder vooruitkijken. In december bestaat onze andere grote zaal, de concertzaal, 25 jaar en we onderzoeken hoe we de gebouwen goed toekomstbestendig kunnen maken. Hoe we een levendige plek blijven. Daar biedt ook de herinrichting van het plein tussen stadshuis en de schouwburg allerlei mogelijkheden. We investeren meer dan ooit in cultuureducatie en hebben het jongerenplatform T*Agency opgericht, om jonge creatieven een plek te geven.”

Het jubileumfeestje van de schouwburg kan op dit moment niet gevierd worden. Desondanks is de hoop erop gericht voor de zomer toch weer wat bezoekers te kunnen ontvangen en na de zomer uit te pakken met een nieuw programma, waarvan het jubileumprogramma voor 25 jaar concertzaal een belangrijk onderdeel is.