Theater is overal

Straatweek Bloemenbuurt Tilburg

Tilburgse Bloemenbuurt in gesprek met Zuidelijk Toneel en Theaters Tilburg

De bloemenbuurt in de Tilburgse wijk Loven bestaat 100 jaar, hetgeen gevierd wordt met een project Eeuwig Loven. Voor Theaters Tilburg en Stadsgezelschap Het Zuidelijk Toneel was dit de aanleiding om de buurt beter te leren kennen. En de buurt een diner en voorstellingsbezoek cadeau te doen, namelijk Onze Straat door het Nationale Theater, op 28 april in Theaters Tilburg. Een toepasselijk cadeau omdat de voorstelling Onze Straat gaat over hoe je samenleeft in een straat.

Theater op straat en in het buurthuis
Om bewoners uit de bloemenbuurt beter te leren kennen, hebben jonge makers van Het Zuidelijk Toneel in de eerste week van april bloemen uitgedeeld aan de bewoners. En ze uitgenodigd voor het diner en de voorstelling Onze Straat op 28 april. Tijdens de week raakten de jonge makers in gesprek met enthousiaste buurtbewoners. De verhalen over de buurt bleken voor het oprapen te liggen en deze zijn verwerkt in een groot gedicht. Ter afsluiting van de week werd het gedicht in theatervorm gespeeld in buurthuis De Wissel door jongeren van het Zuidelijk Toneel. Theaters Tilburg verwelkomt de bewoners van de bloemenbuurt vervolgens op 28 april tijdens Onze Straat.

Onze Straat in Theaters Tilburg
De voorstelling Onze Straat gaat over een straat, in een stad, ergens in Europa. Een straat zoals er duizenden zijn, met een avondwinkel, een wasserette en bewoners die wel een voordeur maar niet hun leven delen. In drie grote scè€nes zien we hoe de tijd door de straat heen trekt. Gedurende de avond leren we negen bewoners kennen. We zien hoe hun levens zich in twaalf jaar ontwikkelen. En hoe om hen heen de straat verandert: mensen verhuizen, er ontstaan liefdes, kinderen worden geboren, ouderen sterven. Niets blijft zoals het is, maar het leven gaat door. De voorstelling was te zien in april 2019 in Theaters Tilburg.

Onze Straat, foto: Gordon Meuleman