Nieuws Jules van Iperen

Nieuws

Schouwburg Concertzaal Tilburg breekt bezoekersrecord

Schouwburg Concertzaal Tilburg blikt terug op een succesvol 2023 met meer dan 170.000 bezoekers, waarmee het recordjaar van 2019 wordt overtroffen. Directeur Rob van Steen deelt zijn enthousiasme: "Het oude én het nieuwe publiek weet de schouwburg en concertzaal weer te vinden."

In 2023 bezochten ruim 125.000 mensen het eigen programma van 355 concerten en voorstellingen in de schouwburg, concertzaal en studio. Daarnaast ontvingen we meer dan 45.000 gasten voor schoolvoorstellingen, amateurproducties en tal van andere activiteiten in onze zalen. De zalen waren daarbij nog beter gevuld dan in het recordjaar 2019.

Brede programmering en internationale ambitie
Een divers programma speelde een cruciale rol in het succes, met zowel mainstream als niche-programmering. Van grote namen als Youp van 't Hek, Huub Stapel, Theo Maassen en de Nederlandse Bachvereniging tot een nieuwe aanwas in muziektournees. "Muziekliefhebbers werden op hun wenken bediend in de concertzaal, maar ook met de theatertournees in de schouwburg", vertelt Rob. “Artiesten als the Analogues, Ellen ten Damme en bijvoorbeeld Racoon trokken volle zalen met hun theaterconcerten.”

De internationale ambitie van Schouwburg Concertzaal Tilburg werd bevestigd met groeiende bezoekersaantallen bij dansvoorstellingen, waaronder die van de gerenommeerde Britse choreograaf Hofesh Shechter, die op Europa’s belangrijkste podia en festivals staat. “Zijn uitverkochte show in Tilburg was de enige in Nederland, dit onderstreept de positie van de schouwburg op het internationale podium.”

Jeugd en educatie
Educatie blijft een belangrijke pijler voor Schouwburg Concertzaal Tilburg. In 2023 verwelkomde Schouwburg Concertzaal Tilburg op maandagen en dinsdagen in totaal 154 klassen met ruim 10.000 kinderen, variërend van speciaal - tot middelbaar onderwijs.

Grote producties als Kruimeltje en Assepoester trokken jong publiek naar de schouwburg, terwijl de eerste editie van My First Festival met ruim 600 bezoekers een groot succes was.

Jongerentickets, met bijna 8.000 jongeren die tot wel 50% korting ontvingen op de reguliere ticketprijs bij geselecteerde voorstellingen, werden in 2023 ook steeds beter gevonden.

Zomerprogrammering
Het succes van 2023 werd verder geaccentueerd door een experiment met een zomerprogrammering, waarbij Grease tijdens de Tilburgse Kermis in de schouwburg stond. Vervolgens stond de musical Mamma Mia vóór kerst met vijf uitverkochte voorstellingen op de planken. In 2024 staat de nieuwe musical Jesus Christ Superstar al vijf dagen geboekt. “We zien hier een behoefte aan grootse producties én een grote cultuurbehoefte in de stad", vertelt Rob.

Terugblik en plannen 2024
Directeur Rob van Steen kijkt met trots en tevredenheid terug op 2023 en kijkt uit naar de belofte van 2024, niet alleen vanwege het cultuurenthousiasme van de Tilburger, maar ook door de ontwikkelingen van het Stadsforum en de ontwikkelingen binnen de eigen gebouwen van Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Schouwburg Concertzaal Tilburg 2023