Nederlandse Bachvereniging

Bach & Telemann: geld, macht en lust

20:30 / Concertzaal

Haal je de mondaine sfeer van het barokke Leipzig voor de geest: kooplieden uit heel Europa, die op de Leipziger Messe handelen in goud, zilver en luxeartikelen uit de Oost. Met de economie bloeide ook de cultuur in de stad. Alles draaide om geld, macht en lust. In dit theatrale concert laat de Nederlandse Bachvereniging horen dat er in de afgelopen drie eeuwen eigenlijk weinig is veranderd. In de Bachcantate Erwählte Pleissen-Stadt staan de twee patronen van Leipzig centraal: Apollo en Mercurius (eruditie en handel).

De cantate Es erhub sich ein Streit vertelt over de aartsengel Michael die de draak verslaat, een staaltje machtsvertoon. Daarnaast hoor je delen uit Der neumodische Liebhaber Damon, oder die Satyrn in Arcadien, een komisch Singspiel van Telemann dat in 1720 tot de sluiting van de opera in Leipzig leidde. Hierin probeert de sater Damon een koninkrijk te veroveren waaruit hij verbannen is. Als ‘nieuwerwetse minnaar’ onderzoekt hij de grenzen van seksualiteit en burgerlijk fatsoen.

  • viool & leiding Shunske Sato sopraan Rachel Redmond alt Gerben van der Werf tenor Daniel Johannsen bas Tiemo Wang
  • programma Bach: delen uit Erwählte Pleissen-Stadt, BWV 216a, Es erhub sich ein Streit, BWV 19 | Telemann: delen uit Der neumodische Liebhaber Damon, oder die Satyrn in Arcadien, TWV 21:8

Of deze voorstelling een pauze heeft is nog onbekend.