Benja Bruijning

Een Leven

20:30 / Studio

Benja Bruijning is voor het eerst solo op het toneel te zien, gewapend met de persoonlijke en ontroerende tekst van schrijver Nick Payne: A Life. Niet zomaar een toneelstuk, maar een persoonlijk relaas van de schrijver waarin hij ingaat op twee grote levensgebeurtenissen die zich in zijn leven kort na elkaar afspeelden: de geboorte van zijn dochter en het overlijden van zijn vader.

  • Benja Bruijning “Hoe dood en nieuw leven je plotseling in een nieuwe fase werpen, waar je tegelijkertijd wel én niet klaar voor bent, domweg omdat het nieuw is, dat vind ik prachtig verwoord in A Life. Een leven lang ben je een zoon en opeens wordt er iets anders van je verwacht.”

Benja werd gegrepen door A Life. Ook in zijn leven ging het verlies van zijn vader samen met zelf vader worden. Hij kreeg toestemming van de schrijver het stuk zelf te vertalen. Het stuk is zowel grillig als geraffineerd. Het ene moment heeft de verteller het over zijn zwangere vrouw, het volgende over zijn stervende vader. Zo bewijst Payne hoe dicht de emoties bij elkaar liggen. De scherpte, humor, reflectie en emotie van de hoofdpersoon en de verrassende vorm maken Een leven tot een spannende toneelmonoloog die geen moment verveelt.

  • Olivier Diepenhorst (regisseur) “Met zijn charisma, gevoel voor humor en ogenschijnlijke lichtvoetigheid neemt Benja de toeschouwer mee het verhaal in, om die vervolgens precies daar te raken waar het pijn doet. Toen hij me vroeg om hem te regisseren in Een leven hoefde ik daar dan ook geen seconde over na te denken. Een bijzonder persoonlijk verhaal, dat mij als jonge vader ook zeker niet onberoerd laat.”


Of deze voorstelling een pauze heeft is nog onbekend.