Theater Rotterdam

Primisi

20:15 / Schouwburg

Kunnen we toegeven aan ons verlangen om liefde te geven en te ontvangen? Liefde overtreedt de grenzen van ons individuele zelf – wat als we dat durven toelaten? Hoe kunnen we onze vijanden vergeven – de vijand buiten, maar ook die binnenin onszelf? Primisi analyseert de fysieke herinnering aan liefde die tekortschiet, die moeizaam is, en vraagt hoe we onszelf kunnen toestaan om compassie te voelen, en verbinding.

In deze nieuwe voorstelling vraagt artistiek directeur, theatermaker en choreograaf Alida Dors zeven performers met elk een eigen vrouwelijke energie om de antwoorden te zoeken in Primisi, Surinaams voor “permissie.” Dors verweeft een rijk palet aan dansvormen zoals Hiphop, Vogue en Krump met hedendaagse dans en minimalisme. In deze choreografie zien we de glans ervan, maar ook de schaduwkanten. Ze ontleedt op intieme manier de liefde en laat het zoete water stromen. De liefde als een rituele wassing. En snakken we niet allemaal naar liefde, in deze tijd waarin mensen voortdurend van achter hun scherm met elkaar in strijd
zijn?

Tussen energieke blokken dans op livemuziek van vier muzikanten onder leiding van Simone Giacomini, zien we hoe de relaties tussen de vrouwen vorm krijgen, maar ook ieders relatie met de eigen vrouwelijkheid. Een landschap van touwen van ontwerper Ludmila Rodrigues geeft het verhaal over onderlinge banden en verbintenissen een aardse ondergrond.

Of deze voorstelling een pauze heeft is nog onbekend.

Jury VSCD Dansprijs over eerdere voorstelling
Incasseren en nooit opgeven, door de generaties heen, Dors heeft wederom een zeer relevante en aangrijpende voorstelling gemaakt.