Nederlands Dans Theater 1

Celebrating an evening with Jiří Kylián!

20:15 / Schouwburg

Ter gelegenheid van Jiří Kyliáns 75e verjaardag eert het Nederlands Dans Theater (NDT) de choreograaf met drie van zijn invloedrijke stukken. Tar and Feathers (2006), Gods and Dogs (2008), en Bella Figura (1995) werden gecreëerd voor NDT.  

In Tar and Feathers ziet Kylián een associatie met de 'ondraaglijke lichtheid' en het 'ondraaglijke gewicht' van ons menselijk bestaan. Aan een vleugel die op metershoge poten staat improviseert pianist Tomoko Mukaiyama rond Mozarts Pianoconcert Nr. 9. Tegen deze prachtige muzikale achtergrond voeren zes dansers intrigerende, mysterieuze bewegingen uit in een surreële zwart-witte wereld. 

Gods and Dogs wordt 'een onvoltooid werk' genoemd, verwijzend naar Kyliáns fascinatie voor de schoonheid van wat in het leven onvoltooid is gelaten. Het werk won in 2008 de Zwaan voor 'Meest Indrukwekkende Dansproductie'.

Het idee achter Bella Figura is een parabel over de relativiteit van sensualiteit, schoonheid en esthetiek. In het Italiaans staat ‘Bella Figura’ niet alleen voor ‘mooi figuur’, maar ook voor de veerkracht van mensen in een moeilijke situatie, of ‘jezelf groothouden’.

Of deze voorstelling een pauze heeft is nog onbekend.

Randprogramma

Inleiding
om 19:15 uur. Gratis toegang, wel reserveren.