Nederlandse Reisopera

La Traviata

20:15 / Schouwburg

Hoe kun je worden wie je werkelijk bent? In deze bewerking van Verdi’s bekende operaklassieker volgen we de innerlijke zoektocht en strijd tegen vooroordelen van trans vrouw Orlando/Violetta. Dit is niet slechts een ingekorte versie van de bekende opera: regisseur Dorike van Genderen heeft een nieuw verhaal gecreëerd rond de figuur van Violetta. Zij is nu een trans vrouw - geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Lili Elbe, een van de eerste mannen die in de jaren '30 geslachtsveranderende operaties onderging. Deze pocketversie bevat alle aria's uit de oorspronkelijk opera.

We maken kennis met Orlando/Violetta (nog in mannengedaante) en haar vrouw Annina. Op een feest maakt Violetta kennis met de aantrekkelijk Alfredo Germont, die al maanden heimelijk verliefd is op Violetta. Ze is erg gecharmeerd van Alfredo, maar wijst een relatie in eerste instantie af omdat zij haar transitie naar vrouw nog niet afgerond heeft. Toch vallen Violetta en Alfredo uiteindelijk voor elkaar. Alfredo’s vader keurt de relatie echter wel af... Rond het ziekbed van Violetta verzamelen zich alle personages in haar leven. Violetta weet dat ze stervende is, maar ze is niet bedroefd. Ze is nu immers wie ze al die jaren al werkelijk was.

  • muziek Giuseppe Verdi tekst Francesco Maria Piave, gebaseerd op La dame aux camélias van Alexandre Dumas regie Dorike van Genderen muzikale leiding Alistair Digges cast o.a. Aylin Sezer, Aleš Jenis & Alexander de Jong begeleiding door ensemble van acht musici

Of deze voorstelling een pauze heeft is nog onbekend.

Randprogramma

Inleiding
om 19:15 uur. Gratis toegang, wel reserveren. 
NRC
Het is wonderbaarlijk hoe goed Van Genderens concept past bij de originele opera
Pocketopera La traviata - Trailer