Pianostemmen

tg Goed Gezelschap

Pianostemmen

20:00 - 20:30 / Concertzaal / Toneel

De oude pianostemmer Jacobus Kromm leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Om de een of andere reden heeft hij van deze piano’s nooit afstand kunnen doen. Over de herkomst zwijgt hij liever. Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Immers gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal over hun rechtmatige eigenaren. Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmony voor meerdere klavieren.

Pianostemmen gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers. Een mooie avond muziektheater.

  • regie Ria Marks spel Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel, Klemens Patijn

Of deze voorstelling een pauze heeft is nog onbekend.

Randprogramma

Inleiding
om 19:00 uur. Gratis toegang, wel reserveren.
EDIT DEF PRORES422
PIANOSTEMMEN landelijke tournee Tg Goed Gezelschap
Publieksreacties
Zeer indrukwekkend. Brengt ons terug naar een tijd die nooit vergeten mag worden. (....) Schitterend geacteerd, gespeeld, gezongen. Hulde!