Cappella Pratensis

Stadsorganist Rob Nederlof & Cappella Pratensis

Kamermuziek Souvenir Kerstconcert

14:30 / Sint-jozefkerk (heuvelse kerk) / Klassieke muziek

In de sfeervolle ambiance van de Heuvelse Kerk is het op 22 december tijd voor een onvergetelijk renaissance kerstprogramma. Stadsorganist Rob Nederlof bespeelt het orgel en begeleidt deze middag de zangers van Cappella Pratensis.

Neem lekker plaats en laat je meevoeren naar de muzikale sfeer van rond 1545. Een tijdperk dat gedomineerd werd door Keizer Karel V waarin – net als in december - Kerstmis één van de belangrijkste en meest vreugdevolle vieringen van het jaar was. De geuren van wierook en bijenwaskaarsen, en de aroma's van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel in warme wijnen, bieren, zoetigheden en taarten vulden de lucht. Steden en dorpen waren gevuld met het geluid van klokken en carillons, terwijl binnen in de kerken, kapellen en zelfs privéhuizen, prachtige liederen klonken die de harten van mensen verwarmden.

De orgelmuziek van Thomas Crecquillon en Antonio de Cabezón krijgt bijzondere aandacht in dit kerstprogramma. Cabezón, die organist en kapelmeester was voor Isabella van Portugal, de vrouw van Karel V, liet werken na die sterk verweven zijn met de grandeur van die tijd. Het concert brengt je terug naar tijden waarin Keizer Karel V indruk maakte met weelderige banketten en indrukwekkende ceremonies. Zijn keizerlijke kapel ondersteunde de grandeur met prachtige renaissancemuziek. Geniet tijdens dit concert van de polyfonische composities, uitgevoerd in de kenmerkende authentieke stijl van Cappella Pratensis. De Missa Fit porta Christi pervia van Jheronimus Vinders staat centraal in ons programma, fungerend als de kern van deze muzikale reis. Daarnaast is het tijdloze kerstlied Nu sijt wellecome, dat ook vandaag de dag nog steeds geliefd is, onderdeel van de uitvoering. Laat je meevoeren door de betoverende klanken van een laatmiddeleeuws kerstfeest en waan je even in een andere tijd.

Of deze voorstelling een pauze heeft is nog onbekend.