Nederlands Kamerkoor

Van Gogh in Me

20:30 / Concertzaal

Wat doet Van Gogh met jou? Het Nederlands Kamerkoor presenteert een overrompelend audiovisueel spektakel waarin kunstwerken van Vincent van Gogh en Gustav Klimt tot leven komen op meeslepende muziek van tijdgenoten Debussy, Mahler, Satie en anderen. Speciaal ontwikkelde algoritmes leerden van de schildermethodiek van Van Gogh en Klimt en laten de kunstwerken live reageren op de grootse koorklanken van het Nederlands Kamerkoor en op de emotionele beleving van zangers en publiek. Het resultaat is een adembenemende voorstelling waarin de grenzen tussen muziek, beeld, artiest en publiek vervagen.

In Van Gogh in Me neemt het Nederlands Kamerkoor zijn publiek mee naar het Europa van het fin de siècle aan het eind van de 19e eeuw. De tijd van Satie, Debussy en Mahler én die van Van Gogh en Klimt: een roerige tijd van nieuwe ontdekkingen, globale onrust en razendsnelle veranderingen. Het publiek krijgt niet alleen een indruk van de tijdsgeest van het Europa van toen maar voelt ook de sterke overeenkomsten met het Europa van nu. Van Gogh in Me is een stap in het verleden en tegelijkertijd een blik op de toekomst.

In Van Gogh in Me staat Vincent Van Gogh als inspiratiebron centraal. Voor deze innovatieve voorstelling in het kader van de tentoonstelling in het Van Gogh Museum over de inspiratiebronnen van Gustav Klimt (vanaf oktober 2022), werkte het Nederlands Kamerkoor de afgelopen drie jaar samen met de audiovisuele studio fuse* uit Italië. Zij analyseerden de schildermethodiek en het kleurgebruik van Van Gogh en Klimt en ontwikkelden algoritmes die de penseelstreken tot leven laten komen. De koormuziek en de emoties van publiek en zangers worden tijdens de voorstelling opgehaald uit biometrische data en direct omgezet in beeld. Zo wordt beeld hoorbaar en muziek zichtbaar in een bijna synesthetische ervaring.

  • chef-dirigent Peter Dijkstra audiovisuals fuse* concept Tido Visser artistiek adviseur Nanine Linning 
  • programma muziek van Saint-Saëns, Debussy, Satie, A. en G. Mahler, R. Strauss en Schönberg

  Of deze voorstelling een pauze heeft is nog onbekend.

  Randprogramma

  Inleiding
  om 19:30 uur. Gratis toegang, wel reserveren. 
  Nederlands Kamerkoor zingt tijdens openingsconcert Uitmarkt 2022
  Van Gogh in Me - Nederlands Kamerkoor