Interview Jules van Iperen

Interview

'Het theater; dáár wil ik het allerliefste zijn'

Interview met Christel de Laat

Eigenlijk vindt Christel de Laat zichzelf maar een vreemde eend in de bijt. De Schijndelse comédienne is niet als jong broekie, achteraf in een louche cafeetje, of op een bierkratje in een studentenhonk met cabaret begonnen, maar besluit zichzelf na jaren in de horeca en het bedrijfsleven op haar vijftigste een theatershow cadeau te doen. Hoe dat uitpakte? Haar vierde show En door?! verwachten we bij Schouwburg Concertzaal Tilburg in seizoen '24-'25 weer helemaal uit te verkopen.

'Het theater; dáár wil ik het allerliefste zijn' Joep Rijk Joep Rijk

Allemaal try-outs
“Ik dacht; het is nu of nooit", herinnert Christel zich, wanneer ze vertelt over haar allereerste theatershows. “Ik was wel zo slim om die shows allemaal ‘Try-out' te noemen. Als het dan zou mislukken, zouden mensen toch denken dat het alleen een probeersel was.”, er volgt een schaterlach. Die 17 try-outs verkochten allemaal. Daarna werden het 80 shows, toen 90, en Christel verhuisde van kleine zaaltjes naar grote zalen. Haar optredens én fanschare groeiden explosief. “En nu ben ik hier, sta ik nogmaals bij Schouwburg Concertzaal Tilburg én mag ik zelfs in jullie magazine", glundert Christel.

Mijn favoriete plek is het theater
Hoewel de carrière van Christel op relatief latere leeftijd een vlucht nam, is haar liefde voor theater er altijd al geweest. “Het theater; dáár wil ik het allerliefste zijn. Het is een enorm voorrecht om een avond te vullen in zo'n mooie zaal.”, vertelt Christel. “Moet je nagaan; er zijn misschien 100 plekken te vergeven in een theaterseizoen. En ik sta er gewoon, samen met mijn geweldige team! Daar ben ik zó enorm dankbaar voor. Mede door mijn geschiedenis in de evenementenbranche, heb ik nog steeds heel erg het gevoel dat iedere persoon in de zaal mijn opdrachtgever is. Die opdrachtgever kan maar één keer zijn geld uitgeven. En dat doet ‘ie bij mij. Hoe bijzonder is dat?”

‘MIJN FAVORIETE PLEK IS EN BLIJFT HET THEATER’

- Christel de Laat

Advies aan de theaterbezoeker
Die toeschouwer hoeft van Christel trouwens niet afwachtend op zijn stoel te blijven zitten. "Theater is een samenspel tussen het podium en het publiek. Zonder zin van de zaal, heb je geen show! Mijn advies aan de theaterbezoeker is dan ook; ga altijd het spel aan. Voel, ruik én kijk waar je zit. Anticipeer. Wees in het moment. Maak het mee. Creëer het mee. We worden tegenwoordig overspoeld met alles on demand; met social media, met streamingdiensten, je kan podcasts luisteren tot je een ons weegt. Maar vergeet nooit de magie van het theater, vergeet nooit dat je er gewoon binnen kan lopen. Live iets beleven, zonder het op te nemen of terug te kijken; dát blijft voor altijd bestaan. Daar ben ik van overtuigd.”

De wind in de rug
Met haar bomvolle agenda heeft Christel bijna geen tijd om zelf naar het theater te gaan. Maar voor een paar aanstormende talenten maakt ze graag tijd vrij. “Wat leuk! Teun van den Elzen staat komend seizoen in Tilburg”, roept ze uit. “Ik heb hem leren kennen toen we een speciale tour deden: bekende cabaretiers namen onbekende namen mee. Het is een fantastisch talent, scherp, fris, maar bovenal heel erg sympathiek en hij heeft het écht in zich.” Ook bij Martijn Kardol begint Christel te stralen. “Hij is sarcastisch en een goede verteller en ik gun die jongen de wind in zijn rug. Het liefst zou ik veel meer zien, maar ja, die agenda hè. En ik hoef niet persé alleen naar komedie. Het gaat me eigenlijk niet om het genre, of om de persoon, maar juist om de passie achter een optreden. Of dat nu kleinkunst, musical of een amateurgezelschap is. Ik vind het fantastisch om te zien hoe mensen groeien, van repetitie tot eindresultaat. Dáár ben ik benieuwd naar: het proces, de passie en het pad.”

Vind wat jou uniek maakt
Inmiddels weet Christel wat wel en wat niet werkt in het theaterlandschap. Vooral voor cabaretiers heeft ze een aantal waardevolle tips. “Voor alle Brabantse comedians; omarm je identiteit. Het publiek ziet dat én wil ook heel graag herkenning. Wij Brabanders wíllen graag trots zijn. En daarnaast, voor alle cabaretiers; blijf authentiek. Denk niet dat je iemand anders moet zijn, maar vind jezelf. Vind wat jou uniek maakt en ga daarmee op pad. Natuurlijk hebben we altijd parallellen in cabaretland; we maken met z'n allen dezelfde dingen mee. Maar vind jouw identiteit en schaam je daar niet voor. Omarm het juist, anders krijgen we alleen maar Amsterdamse eenheidsworsten.”

‘WIJ BRABANDERS WÍLLEN GRAAG TROTS ZIJN’

- Christel de Laat

Het publiek heeft er weer zin in
Naast nieuw cabarettalent, ziet Christel meer gebeuren in het theater. “Het grootste verschil is het publiek; mensen zijn weer gretig. Het publiek heeft er weer zin in. We hebben allemaal gevoeld hoe het was om niet naar het theater te mogen, en nu kunnen we weer. Er is iets gebeurd. Daarbij moeten we niet vergeten dat we ons niet alleen maar op jongeren hoeven te richten. Er zijn heel veel mensen nog nooit in het theater geweest. Bij één van mijn laatste shows namen een neef en nicht hun oom van 84 mee, Piet. Hij had me op televisie gezien en wilde wel eens naar een show. Dat was zijn allereerste theaterbezoek ooit. Laten we deze magie aan iedereen gunnen, jong én oud.”

Omarmd door de zaal
Of Christel uitkijkt naar het theaterbezoek van jong en oud in Tilburg? Absoluut! “Tilburg lijkt het epicentrum te zijn van alles wat er gebeurt in Brabant. Hier voel ik me dus géén vreemde eend: heel veel mensen denken zelfs dat ik uit Tilburg kom! Dat komt door mijn accent, maar dat komt ook omdat ik er heel veel mensen ken en er familie had. Dat heeft blijkbaar afgegeven.” grinnikt Christel. “Ik ben absoluut gevoed door de stad; ik heb er gewerkt voor zo ontzettend veel verschillende mensen en partijen; van sociale werkplaats tot businessclub. Maar mijn favoriete plek is en blijft het theater. De Schouwburg is een enorm fijne zaal. Hij is lekker ouderwets rond, waardoor je publiek heel dichtbij zit. Je wordt letterlijk omringd én omarmd door de zaal. Dat zie je niet meer zo vaak. Tilburg moet heel erg zuinig zijn op een Schouwburg als deze!”

En door?!

Christel de Laat

cabaret & comedy

En door!? was het levensmotto van Christel de Laat. ‘Niet mauwen’, ‘Geen tijd te verliezen’, ‘Het leven wacht’, en natuurlijk; ‘Voor niks gaat de zon op’.

Bekijk deze voorstelling
En door?! Joep Rijk