Science Café Tilburg XL met Prof. Bas Bloem Science Café Tilburg XL met Prof. Bas Bloem

theatercollege

do 12 jun 2025

(Parkinson)zorg voor de toekomst

Science Café Tilburg XL met Prof. Bas Bloem

Tickets

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in de wereld. Waar komt dat door? En kunnen we die groei nog stoppen?

Trillende ledematen, stijve spieren en moeilijk bewegen. Symptomen die kunnen duiden op de ziekte van Parkinson. De afgelopen tien jaar is in Nederland het aantal parkinsonpatiënten met 30 procent toegenomen. En dat zijn lang niet allemaal ouderen: één op de drie patiënten is jonger dan 65 jaar, de jongste is zelfs nog maar 13 jaar oud.

Deskundigen zien schadelijke stoffen, zoals pesticiden in de landbouw en oplosmiddelen in de metaalindustrie, als belangrijke oorzaken van deze toename. Wat betekent dit voor de parkinsonzorg in de toekomst?

Hierover geeft prof.dr. Bas Bloem een theatercollage tijdens deze XL-versie van het Science Café Tilburg. Bloem is hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan het Nijmeegse Radboudumc, en is wereldwijd de nummer één expert op het gebied van Parkinson. Hij ontwikkelde ParkinsonNet, nationaal en internationaal het toonaangevende zorgmodel voor mensen met deze chronische ziekte. In dit netwerk zorgen zo’n 3500 in Parkinson gespecialiseerde zorgverleners, zoals neurologen, seksuologen, fysiotherapeuten, parkinsonverpleegkundigen en maatschappelijk werkers voor gepersonaliseerde parkinsonzorg met een nadruk op de kwaliteit van leven.

Ook te gast is Geert-Jan Rutten, neurochirurg aan het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Hij implanteerde eind 2023 bij een parkinsonpatiënt als eerste een nieuw type neurostimulator, de kleinste en dunste ter wereld. Deze kan ook hersensignalen aflezen, zodat de behandeling kan worden geoptimaliseerd.

Het Science Café XL zal worden omlijst met gepast, zeer verrassend amusement door Switch2Move onder de bezielende leiding van Andrew Greenwood.

  • Let op: De Podiumpas is niet te gebruiken bij deze voorstelling

Of deze voorstelling een pauze heeft is nog onbekend.

Haal je tickets

donderdag 12 juni

19:30 schouwburg € 15,00
Prijzen
1e rang
normaal € 15,00
2e rang
normaal € 15,00
3e rang
normaal € 15,00
Tickets

Ook interessant voor jou